17:2

vrijdag vertaaldag

Archief

2024 | Week 25: Annemiek van Grondel

Prentenboeken vertalen is een vak apart. Niet alleen de tekst moet op een gepaste manier vertaald worden, ook de interactie tussen beeld en tekst moet overeind blijven. Eventuele verschuivingen in de vertaling kunnen voor een andere leeservaring zorgen, maar daarbij speelt bij dit genre ook de vertolking van de voorlezer en belangrijke rol. Zolang de verwondering van het doelpubliek - in de eerste plaats het kind - maar geprikkeld wordt.
Lees meer >

Filter jaargang 31:1

Carlijn Brouwer, Sophie J.M. Josephus Jitta, Hans Kloos, Cees Koster, Onno Kosters, Erik Lindner, Ton Naaijkens, Désirée Schyns, Ivo Smits, Jasper Vervaeke, Jaap van Vredendaal
Lees meer >

Dossier De uitdaging van een tekstballon: stripvertalen

Veel aandacht gaat uit naar literair vertalen, maar er zijn nog zoveel meer disciplines. In dit dossier aandacht voor stripboekvertalers, die niet alleen te maken hebben met beperkingen die een taal hen oplegt, maar ook met de beperkingen van een tekstballon.
Lees meer >

Subsidiegevers en donateurs

Stichting Filter is verantwoordelijk voor het tijdschrift Filter, Webfilter en de twee Filter Vertaalprijzen. De uitgave van de papieren Filter is in het verleden mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Lira Fonds van Stichting Lira, het Prins Bernhard Cultuurfonds nu Cultuurfonds (Vertaalslagenfonds).

De totstandkoming van de website van Filter, inclusief Webfilter en het digitale archief van oude afleveringen, was mogelijk dankzij een subsidie van het Lira Fonds van Stichting Lira en wordt gesteund door Stichting Filter. In 2020 subsidieerde het Lira Fonds enkele technische verbeteringen aan de website en verdere aanvulling van het digitale archief.

Filter en Webfilter worden sinds 2015 gesteund door het Nederlands Letterenfonds, het Lira Fonds en Stichting Filter.

De jaarlijkse Filter Vertaalprijs was van 2007-2013 mogelijk dankzij een schenking van uitgeverij Vantilt, van 2014-2021 dankzij schenkingen van diverse vooraanstaande uitgeverijen en anonieme begunstigers, en wordt in de periode 2022-2024 gesteund door de Groep Algemene Uitgevers (GAU).

In 2023 werd, met financiële ondersteuning van de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB), de Filter Vertaalprijs voor kinder- en jeugdboeken in het leven geroepen. Deze prijs wordt sindsdien jaarlijks door de Stichting Filter toegekend aan de meest bijzondere vertaling in het Nederlands van een kinder- of jeugdboek voor lezers tot vijftien jaar.

De uitreiking van de Filter Vertaalprijzen wordt sinds 2021 financieel ondersteund door het Lira Fonds en Stichting Filter.

Sinds 2023 wordt nauw samengewerkt met ILFU ten behoeve van de jurering en uitreiking van beide vertaalprijzen.