Zij hadden ongelofelijke haast    17-23

Mein Kampf in nieuwe Nederlandse vertaling

Janneke van der Meulen

Op donderdagavond 13 september jl. ging ik naar de winkel om een boek te kopen: de nieuwe vertaling van Hitlers Mein Kampf, die twee weken eerder verschenen was en al heel wat publicitair stof had doen opwaaien. Het was een minuut of tien voor sluitingstijd toen ik het ding had getraceerd en op de achterkant de volgende zinnen las, die ik hier voor de overzichtelijkheid puntsgewijs (en onverkort) weergeef:

1 Wie de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust beter wil begrijpen moet Mein Kampf lezen.

2 In dit boek geeft Adolf Hitler namelijk inzicht in zijn gedachtewereld.

3 In Mein Kampf maakt hij duidelijk dat een wereldoorlog onvermijdelijk is en dat de Joden moeten worden ‘verwijderd’.

4 Niets minder dan de wereldheerschappij was zijn einddoel.

5 Zodra hij in 1933 de politieke macht had veroverd, ging hij aan de slag met het uitvoeren van zijn plannen.

Ach, flapteksten zijn wel vaker wat kort door de bocht, dus ik tilde maar niet te zwaar aan de dubieuze uitspraak in 1, de wel erg positief getoonzette formulering van 2, de distantiërend bedoelde aanhalingstekens in 3, die minstens na ‘en’ hadden moeten openen, en tot slot dat misplaatst joviale ‘ging hij aan de slag met’ in 5.

Inmiddels was het vijf vóór, ik bladerde snel nog even naar Hitlers eigen Voorwoord, las de allereerste vertaalde zin, dacht o, o en ging. Een week later had ik bijna zeven kilo Mein Kampf in huis, te weten:

* Hitler, Mein Kampf. Eine kritische Edition, 2 delen, 1966 blz.; op 8 januari 2016 uitgebracht door het Institut für Zeitgeschichte (IfZ: Instituut voor Contemporaine Geschiedenis) in München; bezorgd door een vierkoppig team onder leiding van Christian Hartmann; € 58,45;

* Adolf Hitler, Mijn strijd, 854 blz.; op 31 augustus 2018 verschenen bij uitgeverij Prometheus in Amsterdam; van inleidingen, commentaar en een enkele noot voorzien door Willem Melching; vertaald door Mario Molegraaf; € 49,99.

Lees verder in de papieren Filter