Een eenvoudige maaltijd - Ottolenghi    24-26

Harm-Jan van Dam

In 2011 kreeg ik van een collega Plenty van Yotam Ottolenghi cadeau. Heel wat van de ingrediënten erin waren toen al goede bekenden in ons huis, om het eens in Ottolenghitaal uit te drukken, maar we vonden de originele en heerlijke recepten een enorme aanwinst, al vroegen ze soms behoorlijk veel tijd en energie. Intussen is Ottolenghi’s populariteit enorm gestegen: hij bleek een erudiete, enthousiaste, Brits-exotische, knuffelhomoseksuele tv-persoonlijkheid te zijn, die ook nog steeds fantastisch lekker kookt. De verkoopcijfers van zijn nieuwe SIMPEL zijn astronomisch: in week 37 van 2018 kwam het boek binnen als nummer 2 op de bestsellerlijst. In die week kreeg ik het voor mijn verjaardag; daarna stond het drie weken op de eerste plaats en in totaal 17 van 24 weken in de top tien; nu nog steeds op plaats zestien. Hoewel uit de titelpagina blijkt dat er nog twee co-auteurs zijn, staat op de buitenkant alleen het merk zelf: ‘Ottolenghi. SIMPEL’.

In veel recensies is al opgemerkt dat dit kookboek niet zo simpel is als het heet: er worden per recept wel wat minder ingrediënten gebruikt dan in Plenty en misschien zijn er wat minder handelingen te verrichten, maar dat is het dan ook. Daarentegen zijn de tien Ottolenghi-ingrediënten die je altijd in huis moet hebben bepaald niet algemeen: de berberisbessen en de zwarte gefermenteerde knoflook heb ik nog niet aangeschaft – maar de sumak, de tahin, de chilivlokken en veel meer, die bezat ik natuurlijk allang. Alles is te koop in Ottolenghi’s internetwinkel, zoals hij meldt, maar reken in Nederland wel op verzendkosten van minimaal £ 19, bijna € 22. Ik merkte in SIMPEL vooral dat Ottolenghi’s consumenten en ik zich sinds Plenty in tegengestelde richting hebben bewogen: ik ben ouder geworden, zij hipper. Er zijn meer mij onbekende ingrediënten bijgekomen, uit Japan (mirin, groene-thee-boekweitnoedels) en Latijns-Amerika (jalapeñopeper en anchopeper). De frequente ‘gehakte salade’ werd in 2011 vrijwel niet aangetroffen in Nederland, maar blijkt intussen ook hier een hit (groente die door de versnipperaar is gehaald voor mensen die niet van groente houden, schijnbaar bedacht door de vrouw van Jamie Oliver). En dezelfde bonen die ik ken als boterbonen, en die in Plenty die gezellige naam dragen, zijn nu overal limabonen geworden, die ik moest opzoeken.

Lees verder in de papieren Filter