Actueel Archief

Jury Filter Vertaalprijs 2024 voor kinder- & jeugdboeken bekend

25-01-2024

Samen met de CPNB en het ILFU introduceerde het vertaaltijdschrift Filter vorig jaar een fonkelnieuwe prijs: de Filter Vertaalprijs voor kinder- & jeugdboeken. Daarmee onderstreepten alle partijen het grote belang van goede vertalingen en goede kinderboekenvertalers. De prijs zal in 2024 opnieuw worden uitgereikt op de jaarlijkse Filteravond tijdens het ILFU – International Literature Festival Utrecht, eind september begin oktober 2024.

 In 2024 is het prijzengeld is wederom 10.000 euro, ter beschikking gesteld door de CPNB en de jury van 2023 is, tot ieders genoegen, bereid er nog een jaar aan vast te plakken.

De jury van de Filter Vertaalprijs 2024 voor vertaalde kinder- en jeugdboeken bestaat uit Anne van Buul (docent-onderzoeker), Nathifa Elshot (boekverkoper), Enne Koens (schrijver), Daan Stoffelsen (recensent) en Eva Wissenburg (vertaler).

 Copyright foto's Anne van Buul - Daan Stoffelsen (fotograaf Peter Arno Broer)
Enne Koens (fotograaf Reinout Brocken)


Anne van Buul is docent-onderzoeker bij Hogeschool de Kempel in Helmond. Daar leidt en initieert zij (onderzoeks-)projecten die leesbevordering van aanstaande leraren tot doel hebben.

Nathifa Elshot is één van de oprichters van de Bijlmer Bookstore en vertaler van het boek Zó Veel. Daarnaast is zij betrokken bij verschillende maatschappelijke initiatieven en pedagogisch medewerker.

Enne Koens schrijft drama, proza en liedjes. Ze verwierf bekendheid met jeugdromans als Sammie en opa en Ik ben Vincent en ik ben niet bang. Van oorsprong is ze toneelschrijfster en schreef voor diverse theatergroepen.

Daan Stoffelsen is webshopmanager bij Athenaeum Boekhandel, recensent en essayist. Hij was redacteur van De Revisor en jurylid voor de Boekenbon Literatuurprijs en schrijft ook over kinderboeken.

Eva Wissenburg is literair vertaler Frans-Nederlands en redactielid van Filter. Ze vertaalde onder meer werk van Clémentine Beauvais, Albert Camus, Éric Chevillard en Cécile Wajsbrot.

 

Filter Vertaalprijs voor kinder- en jeugdboeken
Het prijzengeld bedraagt 10.000 euro en wordt ter beschikking gesteld door de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). De CPNB geeft hiermee uitdrukking aan het belang dat zij hecht aan goede vertalingen en vertalers van kinder- en jeugdboeken voor lezers tot 15 jaar. De prijs wordt in samenwerking met het ILFU uitgereikt door Stichting Filter en is een bekroning voor de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen die voortvloeien uit de eigen, bijzondere aard van het te vertalen werk.
www.tijdschrift-filter.nl en www.cpnb.nl


ILFU - International Literature Festival Utrecht
eind september - begin oktober 2024
ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland én een dagelijks online platform voor literatuur. Terugkerende festivalonderdelen zijn de Book Talks met internationale en nationale auteurs, Exploring Stories: schrijvers over urgente thema's van deze tijd, Young Adult Literature Festival Utrecht (YALFU), programma’s rond schrijvers uit het literaire erfgoed en programma's voor nieuw talent zoals het NK Poetry Slam. De feestelijke 41e editie van De Nacht van de Poëzie in 2024 vormt de feestelijke afsluiting van het festival.
www.ilfu.com

Voor meer informatie: Lisa Prinsen – communicatie ILFU lisa@ilfu.com 06-48178939
of Stichting Filter info@tijdschrift-filter.nl