Actueel Archief

Nieuwe jury Filter Vertaalprijs 2023 bekend

17-01-2023

PERSBERICHT

 

17-01-2023

 

Met het nieuwe jaar is ook de nieuwe jury van de Filter Vertaalprijs aan de slag gegaan. Dankzij de GAU (Groep Algemene Uitgevers) en in samenwerking met het ILFU (Internationaal Literatuur Festival Utrecht) zal de Filter Vertaalprijs 2023 tijdens het ILFU festival (22 sept - 7 okt 2023) worden uitgereikt. Er verschenen verrassend veel interessante vertalingen in 2022. De nominaties worden zomer 2023 bekend gemaakt.

De nieuwe juryleden in 2023 zijn: Elma Drayer (auteur, journalist deVolkskrant), Maartje Kroonen (boekverkoper), Eline Jongsma (literair vertaler), Cees Koster (vertaalwetenschapper, redacteur Filter) en Marcel van den Boogert (redacteur, bestuurslid Stichting Filter). 

Elma Drayer is neerlandica en journalist. Ze schrijft columns en boekrecensies voor de Volkskrant en is daarnaast actief als schrijfdocent, eindredacteur en dagvoorzitter. Een biografie over vertaler en uitgever Alice van Nahuys (1894-1967) is in voorbereiding.

Eline Jongsma studeerde Scandinavische talen en culturen in Groningen en volgde de researchmaster Literair Vertalen aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2018 werkt zij als zelfstandig literair vertaler en ondertitelaar uit het Zweeds, Noors, Deens en Engels.

Maartje Kroonen is winkelchef en boekverkoper bij Boekhandel Bijleveld te Utrecht.

Cees Koster werkt als docent-onderzoeker Vertaalwetenschap bij de Universiteit Utrecht en is redacteur van Filter, tijdschrift over vertalen. Hij is co-auteur van het monumentale Vertalen in de Nederlanden. Een cultuurgeschiedenis. 

Marcel van den Boogert is zelfstandig redacteur. Eerder was hij hoofd- en eindredacteur van het literair-historisch tijdschrift De Parelduiker (1995-2005), director Publishing & Policy aan het Nexus Instituut en eindredacteur van het essaytijdschrift Nexus (2005-2015).

 

 

Filter Vertaalprijs
Het prijzengeld bedraagt 10.000 euro, ter beschikking gesteld door de GAU (Groep Algemene Uitgevers). De GAU geeft hiermee uitdrukking aan het belang dat zij hecht aan goede vertalingen en vertalers. De Filter Vertaalprijs wordt in samenwerking met het ILFU uitgereikt door Stichting Filter en is een bekroning voor de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen die voortvloeien uit de eigen, bijzondere aard van het te vertalen werk.
www.tijdschrift-filter.nl en www.algemene-uitgevers.nl

 

ILFU - International Literature Festival Utrecht
22 september - 7 oktober 2023
ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland én een dagelijks online platform voor literatuur. Terugkerende festivalonderdelen zijn de Book Talks met internationale en nationale auteurs, Exploring Stories: schrijvers over urgente thema's van deze tijd, Young Adult Literature Festival Utrecht (YALFU), programma’s rond schrijvers uit het literaire erfgoed en programma's voor nieuw talent zoals het NK Poetry Slam. De feestelijke 40e editie van De Nacht van de Poëzie in 2023 vormt de feestelijke afsluiting van het festival.
www.ilfu.com

 

 

Foto's (vrij van rechten) :
Maartje Kroonen - Cees Koster
Elma Drayer - Eline Jongsma
Marcel van den Boogert